YOGANUSASANAM – 10 day course taught by GeetajiYOGANUSASANAM – 10 günlük bir yoga çalıştayı

I just returned from ‘Yoganusasanam’, Geeta Iyengar’s 70th birthday celebration intensive course.
Held in an enormous badminton arena on the outskirts of Pune, this event had over 1200 participants from 57 countries. The course lasted 10 days and in this time Geetaji gave us a firm foundation in basic Asanas in order to prepare for Pranayama which we spent more time on as the event progressed. The title of the event is the first of Patanjali’s yoga sutras and translates as ‘Here begins a detailed exposition of the sacred art of yoga’. There was a rich involvement of yoga philosophy throughout the thoroughly practical course. Coming as this event did so soon after the passing of Guruji BKS Iyengar, there were many moving references to the great man and his work as well as special tributes to him from his Granddaughter Abhijata and Geeta.


















Several things stood out, I had been wondering how this many people would be able to all participate meaningfully together in one event but actually, due to the remarkably intelligent and responsive nature of the organising team, it felt like we were all joined together in exploring some of the important aspects of yoga. But the real force behind the success of the event was Geetaji herself – she was in inspired form and with her inimitable combination of deep knowledge of the subject, razor sharp perception of the students in front of her, and her compassion and humour, she inspired all of us to work hard and to learn.


Rarely have I been somewhere where people were so friendly and smiley, old friendships being rekindled and new ones forged in the breaks between classes and over the delicious Indian lunches served to us. I was asked as a representative of Turkey to speak about Iyengar yoga in Turkey and this formed, along with nine other countries, the basis of an afternoon’s presentation that highlighted the variety of people’s experiences in different parts of the world (yoga being banned by Islamic clerics in Malaysia for example). A heartfelt thanks to all who made this wonderful event possible.Geeta Iyengar 70.yaşını dünyanın dört bir yanından 1200 ün üzerinde öğrencisi ile 10 günlük yoğun bir yoga çalıştayı ile kutladı.

Ne şanslıyız ki , biz de bu deneyimi Iyengar Yoga’nın kalbi Pune’de yaşama fırsatını bulduk. Çalıştay, Pune’nin biraz dışında kapalı Badminton Sahasında gerçekleştirildi. 57 ülkeden katılımıcının bulunduğu organizasyon kusursuzdu. Geetaji bu 10 günlük çalıştay boyunca bizleri sağlam temelli bir Prayanama pratiği için hazırladı. Asana pratikleri genelde temel pozlardan oluşuyordu, ancak her bir pozu büyük bir titizlik ve özenle inceledik. Çalıştayın ismi Patanjali’nin Yoga Sutra’sının ilk kelimesi olan Yoganusasanam di. Yoganusasanam; kutsal yoga sanatının tasviri olarak çevrilebilir Türkçe’ye. Etkinlik Guruji’nin ölümünden çok kısa bir süre gerçekleşmesi nedeniyle çalıştay boyunca onun öğretisi, sözleri, anıları her zamankinden daha çok ve yoğun olarak bizlerleydi. Geetaji ve Guruji’nin torunu Abhijata çok özel paylaşımları ve enerjileriyle Guruji sanki o salondaymış gibi hissettirdi bizlere.


















Organizasyonla ilgili söylenecek o kadar çok güzel şey var ki. Ancak herhâlde en temelde en etkileyici olan bu kadar farklı etnik kökenden, yaştan, cinsiyetten, yoga deneyiminden 1200 insanın bir araya gelebilip “bir” olabilmesi; “yoga” olabilmesi… Tabi ki bu sinerjinin oluşmasının en büyük nedeni Geetaji’nin kelimelere sığmaz hocalık yeteneği. Derin yoga bilgisi, keskin algı ve önsezisi ve dengeli espri anlayışı ve ışıltılı karizması ile ilham verici ve motive edici Geetaji yaşayan en iyi yoga hocalarından. Ayrıca, onunla birlikte bizlere yarım eden asistan hocalar ise her biri birinde özel, asanalara hakim harika hocalar.
Dillere destan Hint mutfağının lezzetli yemeklerinden oluşan öğle yemeklerinde, dünyanın birçok yerinden katılımcılarla tanışma fırsatı bulduk, hiç bu kadar fazla gülen yüz, pozitif enerji ile bir arada olmamıştık sanırım. Herkes, Geetaji ve Guruji’nin yaydığı güzel enerji dalgasından etkilenmişti belli ki. Çok değerli paylaşımlarda bulunduk, yeni dostlar kazandık.


Akşamüstü etkinlikleri kapsamında Türkiye, Malezya, Rusya, Filipinler, Letonya, İran, Çin gibi Iyengar yoganın gelişmekte olduğu ülkelerden temsilciler ülkelerdeki durumlarından bahsettikleri bir panel gerçekleşti. Turkiye adına ise Aidan Love sahnedeydi. Aidan’ın Türkiye’ deki yoga ikliminden bahsederken, “hocam dün derse gelemedim, çünkü halamlar kahvaltıya geldi” metaforu izleyicilerden büyük alkış aldı.:) Akşamüstü etkinlikleri kapsamında, geleneksel Hint dansı, Sangeet müziği, mantra okuması gibi gösterimler de enfesti.
Katılımcıların sayfalarca bloglarla anlattığı bu etkinliği 4 paragrafta toparlamak bir hayli zor. Kelimelerin yetmediği kadar özel olan bu etkinlikte yer alabildiğimiz için minnettarlık duygularımızı sunuyoruz.
Yazısı için Ced Öner’e teşekkür ediyoruz

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.